El simpatitzant

Resultat d'imatges de el simpatitzant viet thanh nguyen

He llegit El simpatitzant de Viet Thanh Nguyen, un llibre que té com a protagonista un espia que confessa. La perspectiva no és d’un llibre clàssic d’espionatge sinó que posa al centre tot el que passa al voltant de la guerra de Vietnam des de la perspectiva de “doble ment” d’agent doble del protagonista.

El jo protagonista porta constantment a una identificació amb l’autor en algunes experiències, és un jo intens, viscut que fa pensar gairebé en un diari. Hi ha un apart de realitat, una part d’experiències personals i comunitàries i una part de creació que enganxa profundament.

El llibre va rebre el Premi Pulitzer d’obres de ficció l’any 2016. No és estrany, recull importants elements històrics, crítica del paper dels Estats Units en la guerra i en l’acollida de refugiats, crítiques als propis refugiats i governants de Vietnam del sud i crítiques al Vietnam del nord i el seu govern, posterior a la victòria bèl·lica.

És una novel·la plena de dualitats: el doble agent, comunisme i capitalisme, Hanoi i Saigon, el govern i el poble, l’amistat i la disciplina, la societat americana i el seu somni, la teoria i la pràctica… el ying i el yang, la polaritat. Però són dualitats que tendeix a unificar, a convertir en una unitat més enllà del dualisme. El protagonista es defineix en la primera frase “Sóc un espia, un agent secret, un agent dorment, un home amb dues cares” que també reconeix tenir dues ments, que té dos orígens, dos maneres de pensar i actuar.

És una novel·la molt descriptiva, no té un ritme ràpid, combina ritmes diversos. Parla d’espionatge però no és novel·la d’espies. Fa estremir però no és un thriller. Recull un apart important d’història de Vietnam però no és una novel·la històrica. En tot cas és molt recomanable, molt interessant. La podeu trobar a la Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cultura, lectures i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.