Heysel

heysel-1985

Un autor de Catarroja, Armand Company, ha editat a 3i4 una novel·la que vol ser un recordatori pedagògic “Heysel”. Company rememora els fets del 29 de maig del 1985 a la final de la Copa d’Europa de futbol entre la Juventus i el Liverpool.

Dues històries creuades, la de Giuseppina Conti, una joveníssima seguidora de la Juventus i el hooligan Gary cooper van desgranant els fets. 

La novel·la recull els fets i desenvolupa parts del tot certes, reals. Són fets esfereïdors i rememorar-los fa mal, però també visibilitza totes aquelles persones que van morir a Heysel i encara esperen que s’aclareixin responsabilitats.

La ficció arriba de la mà dels dos protagonistes, a partir del seu entorn social, les seves dificultats quotidianes, les seves passions, les seves amistats, les relacions familiars… i com va gestant-se la tragèdia a Torí i a Liverpool. Com, l’arribada dels “Red animals” a Brussel·les ja apunta cap a la tragèdia i com les autoritats de la UEFA no saben afrontar el que passa.

Company ha fet una immersió en els fets i apunta clares responsabilitats en la manca de seguretat, la manca de formació de la policia que assistia el partit, la manca d’efectius i la tardança, la confusió a que no es va saber fer front… amb instruccions clares la tragèdia es podria haver evitat. I apunta responsabilitats a la UEFA, una UEFA de fa 30 anys, avui presidida per un dels jugadors de la Juventus a Heysel, Michel Platini, el preferit de la Giuseppina, i qui va marcar el gol de la victòria, el gol que la zebra bianconera somniava.

Heysel clama contra la violència, visibilitza els fets i vol fer pedagogia per tal que fets com aquells no tornin a succeir. Felicitats Armand, crec que qui llegeixi la novel·la pren consciència d’això!

YouTube Preview Image

Aquesta entrada s'ha publicat dins de lectures i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.