Une Révolution Parallèle

ny_latina_banner-petite

Article publicat a El periódico.cat
Lesbiana.Une Révolution parallèle és un film de Myriam Fougère que la 21ª Mostra Internacional de Films de Dones ha exhibit fa uns dies.

La realitzadora és, també, càmera, muntadora i, alhora, protagonista d’una història de recuperació de diferents testimonis de dones que van construir projectes autònoms. Feministes i lesbianes que varen idear, desenvolupar, construir i viure projectes de vida, comunitats de dones i per a dones que volien construir una alternativa al patriarcat.

Des de les diferents relacions personals, amoroses i sexuals diferents dones reflexionen sobre el que va representar per elles, per al feminisme, i per a la societat del moment, aquelles experiències.

La directora emprèn un viatge de retorn i retrobada però també de recuperació històrica i d’experiències actuals i de futur que beuen d’aquelles diferents experiències dels anys 80 a Estats Units i Canadà.

Explicar experiències del feminisme separatista no és un tema comú en el cinema, però tampoc en la història, tot i haver tingut un clar ascendent sobre moviments actuals.

D’altra banda, explicar la història del feminisme és, també, explicar la història de les dones que militaven en diferents moviments socials que naixien aleshores i que varen tenir, especialment a Estats Units i Canadà, una influència notable en la societat. Moltes dones expliquen la seva experiència militant iom es van allunyant per no sentir-se part, o perquè se senten excloses, i poc a poc es van fraguant els diferents projectes polítics i comunitaris que les van portar a viure entre dones amb un projecte clarament antipatriarcal i, amb l’objectiu de construir una cultura de dones que pogués ser una alternativa referencial.

El film ho fa, també, de la mà de dones diferents, de llocs diferents i en projectes diferents però unides per un nexe comú: el desig de relacionar-se entre dones.

Personalment, m’ha semblat un film tendre i entusiasta que aporta un plus personal i humà que li dóna un gran valor afegit.

Altres notes relacionades:
Idemtv
Història de les (in)visibles

Aquesta entrada s'ha publicat dins de articles, cinema, feminisme i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.