Diàleg amb Mónica Valencia

Mónica-Valencia-300x179

Publicat a Fundació Maria Aurèlia Capmany

Durant el mes de maig, Mónica Valencia, representant de la Ruta Pacífica de las Mujeres de Colombia va ser a Catalunya en una sèrie d’actes de la mà de la Fundació. Va fer una visita al nostre espai, aquest és un breu testimoni.

La Ruta Pacífica de Mujeres de Colòmbia

Explica’ns que és la Ruta Pacífica de Dones de Colòmbia, quins objectius teniu

La Ruta Pacífica és un moviment de caràcter nacional, que fa presència en 9 departaments, integrada per més de 350 organitzacions de dones, institucions feministes i grups de base popular de dones i mixtes, així com també per dones sense pertinença organitzativa. La Ruta Pacífica de les Dones és una expressió de diversitat, en fan part dones indígenes, camperoles, afrodescendents, populars; dones joves i adultes.

És un moviment de caràcter feminista i pacifista-antimilitaristes amb un accionar polític, cultural i social dirigit a enfortir la visió feminista del pacifisme, la no-violència i les resistències civils. És una proposta política feminista que propugna per una negociació política del conflicte armat.

La Ruta Pacífica de les Dones sorgeix a Colòmbia (1996) amb el principal propòsit de visibilitzar les violències que afecten les dones en el marc del conflicte armat colombià i com aquests efectes tenen presència en la seva vida i cos.

Així la visió de la ruta del conflicte armat colombià és neutra?

Neutra no. La Ruta Pacífica de les dones acull, durant els primers anys, la proposta de neutralitat activa, desenvolupada per les comunitats indígenes davant el risc que vivien en els seus territoris pel conflicte armat i la presència dels grups armats. La neutralitat activa és un concepte que es basa en el DIH i que apel•la a exigir el respecte per la població civil i els seus territoris per no ser involucrats en el conflicte armat, ni vinculat als grups armats. Després la ruta ampliaria això relacionat amb el principi d’autonomia enfront de tots els actors armats involucrades en el conflicte.

Com a Ruta Pacífica “… creiem que el conflicte armat colombià és un assumpte geopolític. El centre dels conflictes és on es concentren les majors riqueses com a país. ”

Les dones són, un cop més, la diana del conflicte

Les dones, a més de ser les principals sobre vivents del conflicte armat a Colòmbia, en relació al fet que són més del 70% de la població desplaçada al país en els últims ascendeix als quatre milions, són els que sobreviuen també a violències específiques que són exacerbades pel conflicte armat, per exemple, la violència sexual; aquesta representa no només un tipus de violència específica contra les dones que busca exercir un control sobre la vida i cos d’elles, sinó que per demàs, aquesta forma de violència, té el propòsit d’utilitzar el cos i la vida de les dones per enviar un missatge a les comunitats.

En el X Informe Taula de treball Dona i Conflicte Armat, de desembre del 2010 dèiem: “És en el cos de les dones on la cultura de la guerra construeix els símbols de la despulla, però davant el poder militar patriarcal s’enforteixen els cossos que resisteixen , els cossos de les dones que a través d’altres sabers s’entrellacen altres històries i un altre poder per fora del càstig i el control i planta cara al discurs patriarcal ”

Hi ha interessos pel control dels recursos a nivell nacional i internacional, quin és el vostre paper en una estratègia global i la vostra visió per empoderar les dones colombianes

La disputa territorial és el component polític més rellevant del conflicte armat colombià; aquesta disputa és pel control dels recursos que aquests territoris tenen o representen, per exemple, actualment es disputen els territoris d’explotació minera o fusta de boscos, és per l’aigua que produeixen els erms, és per la biodiversitat que té regions com el Va xocar i l’Amazònia, és també pel potencial electoral i polític que els territoris representen, l’accés a ells representa el maneig dels recursos públics i l’accés a megaprojectes d’interessos per a les multinacionals.

La Ruta Pacífica de les dones colombianes ha estat el primer moviment de dones del país en desvetllar les violències contra les dones en el marc del conflicte armat recent. Des dels seus inicis, la Ruta compta amb i un conjunt d’estratègies que ha seguit construint i alimentant al llarg d’aquests gairebé 16 anys de vigència; ressaltaria:

La MOBILITZACIÓ SOCIAL, entesa com una acció permanent per construir posició política de desacord i oposició a la guerra.

Les Aliances amb organitzacions de dones que treballen contra la guerra, amb els moviments ciutadans i moviments per la pau. En el camp internacional amb els moviments feministes, amb els moviments antimilitaristes, pacifistes i amb totes aquelles organitzacions solidàries amb una sortida negociada al conflicte armat.

Des d’aquesta estratègia, la Ruta Pacífica de les Dones va promoure, juntament amb altres quatre iniciatives de dones, el Moviment de Dones contra la guerra a Colòmbia, i va ser allà mateix que la Ruta es va unir a la Xarxa Internacional de Dones de Negre, que recentment , al novembre de 2011, ha realitzat la seva XV Trobada Internacional de Dones de Negre a Bogotà-Colòmbia.

La Ruta Pacífica de les Dones ha aconseguit durant aquests anys fer visible, no només la violència contra les dones en el marc del conflicte armat que viu Colòmbia, ha aconseguit també que les dones que la integren es posicionin com subjectes de drets i actores polítiques, des d’una posició favorable a la sortida política i negociada del conflicte armat i a la recerca de la pau amb visió des de les dones en clau de feminisme i pacifisme.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Entrevistes, feminisme, Solidaritat Internacional i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.