Beste makilakada bat opor aurrean / Una nova rebolcada abans de vacances

Resultat d'imatges de euroordre

Article (en euskera) publicat a Berria

A Europa la causa contra els i les líders polítiques catalanes sembla arribar a la seva fi. El jutge instructor que va emetre les diferents euroordres, Pablo Llarena, ha retirat les diferents peticions d’extradició a partir de la notificació del Tribunal de Schleswig-Holstein, en què el Tribunal alemany descartava l’extradició del President per rebel·lió i sedició autoritzant, només, l’extradició per un delicte de malversació de cabals públics.

Llarena ha emès una interlocutòria en què expressa clarament el seu malestar i acusa el tribunal alemany de falta de compromís i un enjudiciament paral·lel sense tenir en compte la informació aportada per la instrucció. El jutge instructor, ha desestimat la possibilitat d’anar a la cort del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg, explicitant que el tribunal alemany no ha actuat d’acord amb la decisió marc en matèria de cooperació policial i judicial.

Per la seva banda la Fiscalia de l’estat es nega de nou a la llibertat de les preses i presos independentistes i critica la intromissió del tribunal de Schleswig-Holstein en la jurisdicció espanyola.

Un nou cop per a l’enjudiciament que Llarena porta a terme i que evidencia, un cop més, que s’estan aplicant criteris polítics i no només jurídics. Jaume Alonso Cuevillas, advocat del president Puigdemont va destacar com la fiscalia, en les últimes setmanes de l’octubre passat, només havien interposat una querella per desobediència i malversació i que només va introduir la querella per rebel·lió després de la declaració d’independència al Parlament de Catalunya.

Així, des del primer moment la causa oberta ha tingut en el centre una declaració política, a partir de la qual es va anar ordint un relat que entreteixia fets fora de línia per mantenir les acusacions. Ens trobem davant d’una acusació absurda, atès que tan sols s’acusa de rebel·lió als consellers i conselleres del Govern, així com al President, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres líders polítiques, a partir d’una declaració parlamentària que no comporta cap tipus de violència sinó un debat, bastant encès això sí, a l’hemicicle del Parlament.

La convocatòria de referèndum i la seva celebració han estat relatades per l’estat i pel propi instructor com a fets criminals, quan s’està parlant de propostes que poden ser anticonstitucionals però no es troben recollides en el Codi penal. El relat de les manifestacions posteriors inventant violències inexistents, així com l’enjudiciament i persecució de diverses persones pel sol fet d’opinar o manifestar-se -Pablo Hasel, Valtonyc, Támara Carrasco, Adrià Carrasco …- demostren l’alta politització del procés contra el anterior govern català i l’animadversió per un procés altament democràtic i participatiu.

Alemanya recull en la seva ordenació jurídica la figura de Hochverrat – equivalent a rebel·lió- i Landfriedensbruch -pertorbació de l’ordre públic- però disten de ser semblants als delictes rebel·lió i sedició -ambdues contemplades amb alçament violent- amb què s’acusa a les i els líders polítics catalans exiliats o a la presó.

Així, el tribunal alemany ha actuat amb coherència. Llarena amb la seva retirada està demostrant la il·legalitat de tot el procés obert, atès que no retira els càrrecs però si l’ordre de detenció europea, deixant sense fonament legal els delictes que imputa. L’estiu seguirà amb alta temperatura política.

Versió castellana

Un nuevo varapalo antes de las vacaciones

En Europa la causa contra los y las líderes políticas catalanas parece llegar a su fín. El juez instructor que emitió las diferentes euorórdenes, Pablo Llarena, ha retirado las diferentes peticiones de extradición a partir de la notificación del Tribunal de Schleswig-Holstein, en el que el Tribunal alemán descartaba la extradición del President por rebelión y sedición autorizando, solamente, la extradición por un delito de malversación de caudales públicos.

Llarena ha emitido un auto  en el que expresa claramente su malestar y acusa al tribunal alemán de falta de compromiso y un enjudiciamiento paralelo sin tener en cuenta la información aportada por la instrucción. El juez instructor, ha desestimado la posibilidad de ir a la corte del Tribunal de Justicia de la Unión Europea en Luxemburgo, explicitando que el tribunal alemán no ha actuado conforme a la decisión marco en materia de cooperación policial y judicial.

Por su parte la Fiscalia del estado se niega de nuevo a la libertad de las presas y presos independentistas y critica la intromisión del tribunal de Schleswig-Holstein en la jurisdicción española.

Un nuevo varapalo para el enjudiciamento que Llarena lleva a cabo y que evidencia, una vez más, que se están aplicando criterios políticos y no solamente jurídicos. Jaume Alonso Cuevillas, abogado del President Puigdemont destacó como la fiscalia, en las últimas semanas del pasado octubre, solamente habian interpuesto una querella por desobediencia y malversación y que solo introdujo la querella por rebelión después de la declaración de independencia en el Parlament de Catalunya.

Así, desde el primer momento la causa abierta ha tenido en el centro una declaración política, a partir de la cual se fue urdiendo un relato que entretejia hechos sin conexión para mantener las acusaciones. Nos encontramos ante una acusación absurda, dado que tan sólo se acusa de rebelión a los consellers y conselleres del Govern, así como al President, la Presidenta del Parlament, Carme Forcadell, y otras líderes políticas, a partir de una declaración parlamentaria que no conlleva ningún tipo de violencia sinó un debate, bastante encendido eso sí, en el hemiciclo del Parlament.

La convocatoria de referendum y su celebración han sido relatadas por el estado y por el propio instructor como hechos criminales, cuando se está hablando de propuesttas que pueden ser anticonstitucionales però no se encuentran recogidas en el Código penal. El relato de las manifestaciones posteriores inventando violencias inexistentes, así como el enjudiciamiento y persecución de diversas personas por el solo hecho de opinar o manifestarse -Pablo Hasel, Valtonyc, Támara Carrasco, Adrià Carrasco…- demuestran la alta politización del proceso contra el anterior gobierno catalán y la animadversión por un proceso altamente democrático y participativo.

Alemania recoge en su ordenación jurídica la figura de Hochverrat – equivalente a rebelión- y Landfriedensbruch -perturbación del orden público- però distan de ser semejantes a los delitos rebelión y sedición -ambas contempladas con alzamiento violento- con las que se acusa a las y los líderes políticos catalanes exiliados o en prisión.

Así, el tribunal alemán ha actuado con coherencia. Llarena con su retirada está demostrando la ilegalidad de todo el proceso abierto, dado que no retira los cargos pero si la orden de detneción europea, dejando sin fundamento legal los delitos que imputa. El verano seguirá con alta temperatura política.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de articles, Govern de la Generalitat, Independentisme, pensament polític i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.