El groc rebel

Article publicat a Nació Digital

En la lluita pels drets hi hagut moltes banderes que han esdevingut símbols. Per exemple la lluita pels drets de les persones Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) ha estat marcada pels colors. Cada color simbolitza un aspecte de la vida i la natura: sexualitat, salut, harmonia… el color groc simbolitza la llum del sol.

El color groc, actualment, a Catalunya també ha esdevingut un color simbòlic, de llum, de llibertat. Un color que, de forma esperpèntica, s’ha prohibit a fonts, enllumenat, edificis públics, inclús les persones apoderades les properes eleccions (sense garanties, per cert) del 21 derelatava com la policia havia retirat les cintes grogues dels arbres de nadal que guarnien alguns edificis públics. Grotesc, esperpèntic, trist.

La Junta electoral ha decidit prohibir el groc, anul·lar-lo, el color que simbolitza la llum. Aquesta és una campanya fosca, amb censura, amb una normalitat aparent, abatuda i que busca una victòria que humilii un poble. Han prohibit el color groc, sembla una frase treta d’un conte que terroritza infants.

Res no és el que és. Es prohibeix un color , un símbol que reclama llibertat per a aquells que són a presó, hi ha candidats i candidates que no poden expressar-se lliurement, paraules prohibides als mitjans, periodistes que pateixen censura, enquestes que han passat per unes cuines on el xup-xup ha inflat tant els resultats per que semblin factibles i fan créixer un orgull de patriotes agressius. Està sent una campanya plagada d’amenaces directes, d’advertiments, d’avisos. Paral·lelament s’evidencien la manca de garanties de les eleccions des del minut zero: govern intervingut, President, conselleres i consellers empresonats o a l’exili (i que no són reconeguts llurs càrrecs), la mesa del Parlament encausada, dubtes sobre el cens, dubtes de cara al recompte, manca d’observadors internacionals. Són massa coses per dir que això és legal, que això té garanties.

On són tots aquells i aquelles valedores de les garanties, de la netedat? Aquelles i aquells que ens acusaven de la manca de garanties del referèndum del passat 1 d’octubre mentre tancaven escoles, agredien votants, robaven urnes, on són ara? Perquè ara si i quan era possible no? On són aquells i aquelles que volien parlar (hablar) i vestien de blanc a les places dies després del referèndum? Perquè no es va voler dialogar quan era el moment i no es va voler parlar , ni rebre les persones representants del Pacte Nacional pel Referèndum per molts d’aquells que s’han omplert (i s’omplen) la boca de legitimitat, de compliment de la llei?

Seran unes eleccions grises perquè es volen fosques, es volen incertes i es vol imprimir la por al poble per retallar-nos els drets democràtics i socials. Avui podem parlar d’una estrena important a nivell planetari, jo només puc parafrasejar: «que la força ens acompanyi» i, malgrat la por, no deixar-nos atemorir i seguir endavant, lluint el groc per aconseguir la llibertat i veure la llum del sol, de nou.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de articles, Govern de la Generalitat, Independentisme, pensament polític i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.