Cleveland

pekar

Cleveland és una ciutat amb una història que representa moltes altres ciutats. La seva història pot semblar-se a la de Detroit. Dues ciutats que es funden a la riba d’un riu, creixen, es desenvolupen, floreixen i poca poc van disminuint. Ciutats obreres, industrials, grises i poc conegudes, malgrat ser el centre econòmic, social i cultural durant anys.

Cleveland és el títol de la novel·la autobiogràfica de Harvey Pekar, un clevelander crític, i un dels referents del còmic alternatiu a Estat Units. Aquesta novel·la gràfica va signada per ell i ha estat  Joseph Remnant qui l’ha il·lustrat. Pekar va treballar amb ell en l’obra fins la seva mort.

La primera frase del còmic és “Si, hubo muchos dias buenos…” a partir de la qual Pekar fa un recorregut sobre la seva vida. Una visió crua de la seva realitat i el seu entorn, de Cleveland i d’Estats Units, de l’economia capitalista i el seu desenvolupament i declivi. Una visió no gaire optimista de la seva societat, les seves relacions, la seva vida.

Pekar ens fa viure Cleveland, i ho fa des de un apassionament emmascarat de desídia. És un clevelander, mai va emigrar de la seva ciutat, estava lligat a ella i, malgrat tot, ho fa des de la crítica. Parla de la puixança i decadència de la ciutat des de la seva creació fins que ell la va viure i hi va créixer, estimar i “triomfar“, de fet, no se sent un triomfador, se sent un excèntric, com creu que ho és Cleveland, una ciutat fora del centre, malgrat ser la capital del comtat de Cuyohaga.

Ens parla de la caiguda dels serveis, dels barris, de l’augment del racisme i la segregació, de la davallada de la classe mitja i obrera… però també de la vida cultural, dels emprenedors (bàsicament John Zubal), les seves amistats, amors, passions, llibres, música… tot allò que estima, la seva plataforma de salvament.

Malgrat tot , la visió és pessimista, no deixa gaire espai, Pekar acaba el seu relat dient “Algunos dicen que traerá BONANZA a la ciudad. Ya me gustaria verlo

Aquesta entrada s'ha publicat dins de còmic i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.